Wijnhuizen

Onze wijnhuizen hebben wij zelf geselecteerd en bezocht. Het zijn familiebedrijven met vaak beperkte oplages. Wij weten wat we aanbieden en kunnen jullie mee nemen in het verhaal van de wijn. Zodat je de wijn niet alleen drinkt, maar ook proeft zoals het ontstaan is.

Een beperkte selectie van wijnhuizen een brede keuze in wijn. De selectie die wij maken zal niet alledaags zijn en zeker niet beperkt voelen. Het zijn wijnhuizen die je niet gauw terug kan vinden bij de grote Nederlandse ketens en binnen het wijnhuis is een brede selectie gemaakt. Onze wijnhuizen liggen in Catalonië (Penedès en Terra Alta), Noord westen van Spanje (Bierzo, Valdeorras, Noorden van Spanje (Rioja) en twee Portugese wijnhuizen één uit het Lisboa gebied en één uit de Beira Interior.

 A coroa

Blancher

Josep Vicens

prada a tope

BAIAS E ENSEADAS

Adega 23

RUIZ DE VIÑASPRE

Wijnhuis Josep Vicens

Het kleine dorpje Gandesa (Catalonië)met zo’n 3000 inwoners ligt in het wijngebied Terra Alta. We worden hier ontvangen door 2 broers (Josep and Pau). Zij zijn de vijfde en huidige generatie van de wijnmakerij. Opgewonden en vol frisse ideeën genieten deze boeren, die tot de jongste van de regio behoren, van hun dag in de wijngaarden, de wijnmakerij en de wijnwinkel die ze in 2019 net achter het ouderlijk huis openden. Een van onze eerste bezoeken aan een bodega en het bevreemd een beetje… In een ‘gewone’ straat met ‘gewone’ huizen. Maar met een beetje creativiteit maakt de familie hier al met de 5e generatie wijn.

Een grote tuin en garage omgebouwd tot wijnmakerij. De wijngaarden liggen in de omgeving van Gandesa. Ze bewerken 38 hectare, waarvan 25 met kop gesnoeid en de rest met traliewerk, met voornamelijk oude wijnstokken van gemiddeld 55 jaar oud – er zijn er enkele van 80 jaar oud – beplant met inheemse variëteiten als Witte en Rode Grenache, Macabeo en Carignan en goed aangepast en (door de vader van Josep en Pau) geïmporteerd, de Syrah. Dus is de keuze gemaakt om het dicht bij huis te doen.

De winkel is een plek om hun eigen wijnproducten te tonen en te verkopen, waar ze ook enkele wijnproeverijen, wijnarrangementen en enkele andere activiteiten organiseren. Een activiteit waar wij afgelopen September deel van mochten uitmaken. Een heel gezellige buurt feest, met heerlijke hapjes en natuurlijk de eigen wijnen.

Na de eerste introductie komt ook de vader (Josep) van de jongens erbij. Hij heeft al wat afstand genomen van het werk, maar aan alles is te merken dat hij nog veel te vertellen heeft. De communicatie overigens gaat in het Spaans. Helaas spreken wij dit nog niet zo goed, maar onze ‘tolk en gids’ Carles (o uitspreken doen we in Catalonië niet heb ik begrepen) verstaat de mannen uitstekend.

Vol trots wordt aan ons verteld hoe het hele proces van wijn maken door de familie zelf gedaan wordt. Alleen doordat zij op ieder moment zelf weten hoe de druif groeit, kunnen zij voorspellen hoe de wijn zal gaan worden. In het gehele proces worden geen chemicaliën gebruikt. In 2019 hebben ze de biologische certificering behaald voor alle wijnen van de wijnmakerij, wat de filosofie van het project versterkt om de beste zorg voor het milieu te nemen en elke plant zijn beste expressie te laten bloeien.

De bodem van het Terra Alta gebied kent maar liefst 17 verschillende profielen, maar kalksteen is het meest kenmerkende in het gebied rond Gandesa, omdat het een bodem is die wordt gekenmerkt door een arme organische stof. Het weer en deze bodem maken Terra Alta tot een ideale regio om geweldige wijnen te maken. Het klimaat in Terra Alta is mediterraan met continentale invloeden. Het temperatuurbereik gaat van 10ºC tot 14ºC; en lange en koude winters en hete zomers zijn hier zeer kenmerkend. Neerslag is schaars. Bovendien wordt het klimaat sterk beïnvloed door de wind uit het noordwesten en het zuiden.

Druiven worden dus al lange tijd geoogst en ook wijn wordt al lang gemaakt door de familie Vincens. Het is echter pas sinds 2001 dat ze wijnen echt zijn gaan bottelen. Daarvoor werd er alleen gewerkt met wijn uit vaten. Ook tijdens ons bezoek komt een van de dorpsgenoten binnen lopen om de jerrycan bij te vullen.  Het familiegevoel en de liefde voor de druif en de wijn is terug te zien (tekening opa en oma op de flessen) aan de wijnen.

Wijnhuis Blancher

Spannend. Van wijnen pretenderen we inmiddels iets te weten… in de cava’s zijn we echter minder thuis. We worden meegenomen naar het gebied Penedès, veel van de cava producenten bevinden zich hier. We leren al heel snel dat er veel verschil zit in de kwaliteit van de cava’s. Naast de vele massaproducties bevinden zich hier ook enkele ‘kleinere’ familiebedrijven.

Het begint al bij het mooie aanzicht van buiten. Het lijkt vrij klein, bovengronds, maar dan hebben we de prachtige kelders nog niet gezien.

Het begon allemaal met de directeur van een radiostation die rond 1935 bedacht om samen met zijn vrouw een boerderij te kopen (Antonio Capdevila Pujol en Teresa Blancher Solanes) . Een boerderij met als doel wijn maken en verkopen. In 1955 werd cava blancher opgericht en jaren later is deze bodega nog steeds in handen van dezelfde familie. Nu wel met veel meer kennis, maar de passie van het begin is nog steeds goed voelbaar!

Cava en wijn worden beide van druiven gemaakt, maar daar houdt de vergelijking wel op. Cava fermenteert twee keer, eerst in het vat en later in de fles. Dit betekent na de eerste fermentatie op vat een totaal ander proces. De cava wordt al snel gebotteld. Tijdens het bottelen gaat gist mee in de fles. De fles wordt afgesloten met een plastic dopje en nog niet met een kurk. Cava’s mogen na 9 maanden op de fles al verkocht worden. De blancher familie verkoopt geen cava’s die minder dan 24 maanden gerijpt zijn op fles.

21 tot 35 dagen voor verkoop wordt de cava klaargemaakt. Na maanden stil en plat te hebben gelegen worden de flessen 5 dagen schuin en stil bewaard. Nu weten we eindelijk waar die prachtige rekken (puprite) toch goed voor zijn . Na 5 stille schuine dagen wordt de fles de komende 16 dagen (vaak handmatig) een klein stukje schuiner gedraaid. Hierdoor gaat de gist steeds verder richting de dop. Uiteindelijk moet de gist volledig verwijderd worden uit de dop. De bovenkant van de fles wordt bevroren tot -25 graden, op deze manier kan alleen het bevroren gedeelte verwijderd worden. Door dit proces gaat altijd een beetje cava verloren. Dit wordt aangevuld met dezelfde cava uit een andere fles met naar keuze een beetje suiker. Dit zorgt uiteindelijk voor de zoetheid van de cava afhankelijk van de soort (brut, demi- sec etc.)

Natuurlijk hebben we ook hier mogen proeven en een mooie cava meegenomen om ook met jullie te delen.

Wijnhuis A Coroa

Al decennia lang maakte de voorouders van de López Vicente familie wijnen die lokaal verkocht werden. In 2002 heeft de familie de keuze gemaakt om samen met expert Roberto kwaliteitswijnen te gaan maken. Wijnen van goede kwaliteit die voldoen aan de moderne eisen, maar wel altijd met in gedachte de voorgaande generaties die de kracht van de wijngaarden zijn. Ondanks dat deze bodega een familiebedrijf is, zie je wel dat de moderne technieken toegepast worden bij het maken van de wijn. Inmiddels wordt de familie ook bijgestaan door Angel, hij is de wijnwetenschapper.

Deze wijngaard bevindt zich in het Vadeorras gebied in het noorden van Spanje, onderdeel van Galicië. De bodega bevindt zich tussen de wijnvelden, wat een prachtig plaatje oplevert. De Godello druif is de meest kenmerkende druif voor dit gebied en dat is dan ook waar de familie zich op richt. Het gebied zit tussen de zee, met zijn wind, regen en zoutinvloeden en het binnenland. Hoe kouder het weer, hoe voller de smaak van de druif vertelt Filipe ons tijdens de rondleiding.

Wijnhuis Baias e Enseadas

In maart 2020 mochten we op bezoek bij Daniel. Daniel is een gepassioneerd wijnliefhebber met een aantal horeca zaken in Lissabon. Uiteindelijk heeft hij van zijn passie zijn beroep gemaakt en is hij zelf wijn gaan maken. De wijnen komen uit de omgeving Lissabon, het plaatsjes Colares. Wanneer je in de wijngaarden bevindt, zie, hoor en voel je de zee. Dit geeft de druiven een unieke mineraalachtige smaak met af en toe ook een zout tintje van de zeewind.

Wijnhuis Adega 23

Adega23 is het meest zuidelijke bodega in  de uitgestrekte, bonte regio Beira Interior. Het Portugese grondgebied wordt gekenmerkt door zijn ongelooflijke verscheidenheid aan landschapsprofielen. Het is moeilijk om op zo’n beperkt gebied zo’n verscheidenheid in de wereld te vinden. Als microkosmos van het land en vergeleken met andere Portugese wijnproducerende regio’s is Beira Interior waarschijnlijk het meest divers. Beperkt door de Serras van Gardunha en Estrela, en de Cova da Beira daartussen.
Adega23 wordt gevonden aan de zuidelijke grens van Beira, tussen Gardunha en de rivier de Tejo (Taag). Vanaf de veranda van de wijnmakerij kan men de Serra de Mamede zien. 
Alleen het gebouw al is een plaatje. Een architectonisch hoogstandje. De eigenaar is Manuela Carmona, in het dagelijks leven ook oogarts. De bodega is echt een onderdeel van de gemeenschap. De oogst wordt binnengehaald door mensen uit de omgeving. Het is iets wat ze met elkaar doen. Voor een gezamenlijke lunch en t-shirt wordt de oogst helemaal binnengehaald door vrijwilligers. De eerste oogst was in 2017. Een jong bedrijf dus net als wij.

 

Wijnhuis Prada A Tope

Ergens in het noord-westen van Spanje, tussen de plaatsen Vigo en A Coruña, ligt Canedo waar we op bezoek gaan bij een nieuwe wijngaard. De ontvangst op de wijngaard Prada A Tope in het gebied El Bierzo, is allerhartelijkst. De wijngaard waar de wijnen voornamelijk worden gemaakt van de godello en mencia druiven. Na ingecheckt te hebben in de bijbehorende gastenkamer eerst even geneusd in de prachtige shop, waar naast alle wijnen nog heel veel andere producten die worden verbouwd en gemaakt op het landgoed worden verkocht. Maar alles draait hier toch om de wijn. We besluiten onze wijnreis te starten met een witte en een rode wijn samen met wat verschillende tostas. We zijn aangenaam verrast. Het smaakt zeker naar meer. Vanavond met het diner. Even terug naar onze kamer om de tassen neer te zetten en dan terug naar het heerlijke terras, waar we worden opgevangen door Flor, de eigenaresse, die ons gelijk mee neemt de heuvels in om langs de verschillende wijnvelden te rijden. Iedere wijnsoort heeft zijn eigen wijnveld, met voornamelijk godello en mencía. Één veld met chardonnay. De wijngaard bestaat al sinds 1730 en is een echt familiebedrijf. De grond is zeer geschikt voor de wijnbouw en alles wat hier gedaan wordt doen ze met zeer veel respect voor het land en de natuur. Dit wordt aan alle kanten uitgedragen. Niks geen chemische middelen, alles op de traditionele natuurlijke manier. Teruggekomen worden we getrakteerd op een heerlijk glaasje bubbels (wit en rosada). Tijdens het diner kiezen we weer 2 andere wijnen om te proeven en eigenaresse Flor komt ook nog even kijken en vraagt of we ook de rosé willen proeven. Proberen kan altijd. Als niet rosé liefhebbers valt deze niet tegen. Dag 1 was in ieder geval zeer veelbelovend. De volgende morgen na het ontbijt worden we door Luis meegenomen in zijn enthousiaste verhaal over de druiven en het maken van de wijn. In een mengelmoes van voornamelijk Spaans en Engels. Heerlijk om die passie en de liefde voor de wijnen mee te krijgen. Na een hartelijk afscheid vervolgen wij onze weg door dit fantastisch mooie deel van Spanje.

Bodegas Ruiz de Viñaspre

Familiebedrijf van wijnboeren in Rioja Alavesa, DO Ca Rioja, al generaties lang. Alle wijngaarden bevinden zich in Elvillar en Laguardia. Een aantal wijngaarden zijn al honderd jaar oud en de rest heeft een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. Wijngaarden op een klei- en kalkrijke bodem samen met een Atlantisch klimaat met mediterrane invloed en vooral een lange traditie in de zorg voor de wijngaarden, vormen de perfecte omstandigheden om elegante en gestructureerde wijnen te produceren.
Sinds 2013 hebben Ainhoa ​​en Jaione de dagelijkse leiding van hun ouders overgenomen. We zijn rond geleid door Jaione en hebben al hun wijnen mogen proeven. We hebben lang gezocht naar een mooie rioja en we hebben hem gevonden.

De Ruiz de Viñaspre-familie maakt diverse Rioja’s, jong, Crianza, Reserva en Gran Reserva, allemaal fruitig, rijp en evenwichtig. Als aanvulling op de vorige hebben ze 3 speciale rode wijnen. De fermentaties en veroudering variëren.

Het produceren van wijn begint met de zorg voor de wijnstok die van vitaal belang is voor de kwaliteit van de druiven, ieder jaar weer. Eenmaal in de wijnmakerij gaat de zorg door, de wijnen zijn ieder jaar weer anders, ze veranderen voortdurend. Het motto van de familie is daarbij, je ogen open houden voor andere culturen en nieuwe gewoonten omarmen en altijd bereid zijn om te verbeteren, zonder te vergeten waar je vandaan komt.

Az- Azeytun

Het zijn geen wijnen…. Maar als je in het mooie Spanje bent bij een van je leveranciers en deze lekkere olijfolie uit het dorp krijgt, kunt je ze niet laten staan.

 

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 1.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.