Blog: ons bezoek aan Colares

9 mrt 2020

Aangekomen op de AirPort van Lissabon halen we onze Fiat 500 op. Een schattig racemonstertje om ons op de plaatst van bestemming te krijgen. Vanuit Lissabon, langs Sintra vinden we onze weg naar Colares.

Na ons vroege vertrek besluiten we bij pastelaria Moinho te gaan voor een heerlijke pastei de nata…🥰. Natuurlijk met een beetje kaneel, want dat is waar de Portugesen trots op zijn.

Even verderop in het dorp is een gigantisch, aan de buitenzijde iets verouderd, gebouw. Hier is waar we Daniel zouden moeten treffen. De mevrouw aan de balie weet echter niet wie hij is…. we zullen toch niet verkeerd zijn.

Maar met een belletje wordt meer duidelijk. Daniel is gearriveerd. Daniel huurt de materialen in deze bodega om zijn wijnen te maken. Hij is pas een aantal jaren geleden begonnen en heeft niet de kwaliteit aan materialen welke hier wel tot zijn beschikking staan.

Na een korte rondleiding vertrekken we naar de 3 wijngaarden die daniel heeft. Hij verontschuldigd zich voor deze ‘kleine’ wijngaarden, maar wij vinden het prachtig. Zijn eerste wijngaard heeft hij in 2013 aangeplant. Dat land heeft hij ook gekocht. In 2014 heeft hij een extra stuk lang gehuurd om nieuwe stokken aan te planten. Daarnaast heeft hij in 2017 van een oudere man in zijn omgeving zijn wijnstokken in bruikleen gekregen. Hier zijn dan ook wat oudere stokken te vinden.

In dit deel van de regio heb je veel last en profijt van de zeewind. De zee is te zien vanaf de wijnvelden en ook goed te voelen. Vaak is het een wat nattere, zoute wind. Dit geeft de druiven hun typische smaak, maar is het ook een last als het gaat om ziektes of verwoesting. Rassen die daniel heeft aangeplant zijn: Fernao, Malvasia, Arinto, castelao en pinot noir. Met de eerste 4 soorten maakt hij mono wijnen. Geen blends zoals in Portugal gebruikelijk is.

Daniel heeft naast zijn het maken van wijn, 2 wijnbarren in Lissabon, veel van zijn tijd gaat nu in het maken van wijn zitten en zijn zakenpartner runt de wijnbarren.

Na de rondleiding heeft Daniel een prachtig visrestaurantje aan het strand gereserveerd. Hier eten we Percebes, clams en een werkelijk fantastische Dorade. Bij deze gerechten natuurlijk de wijnen van Daniel. We zijn zeer blij verrast met wat we hier proeven. De eerste witte wijn is wat meer bloemig en mooi in evenwicht, de tweede wijn (van dezelfde grond) is vol mineralen en wat meer zoutig en de derde witte wijn heeft ook dat mineraalachtige, maar een minder zoutige afdronk. Alle 3 de witte wijnen rijpen 12 maanden op Frans eiken. Dan heeft Daniel ook nog een rode wijn. Totaal anders dan dat je gewend bent van Portugese wijnen. Licht van kleur, vol van smaak, maar i.p.v. tannines, vooral rood fruit en een zoetere afdronk. Prachtige wijnen van hoge kwaliteit. Dat blijkt wel als we in de avond bij de sterrenchef in Lissabon gaan eten, die twee van de wijnen ook op de kaart heeft staan. We zijn wel weer een beetje verliefd.